vineri, 22 noiembrie 2013

Tartina cu ton si crema de branza

    Puteti folosi orice tip de paine doriti.
    Este o gustare foarte buna si satioasa!
    Aveti nevoie de:
-100g crema de branza, philadelphia,
-50-100g ton in conserva,
-20 g fructe uscate: stafide, nuci macinate, migdale, muguri de brad.

    Scurgem  tonul de ulei si il amestecam cu toate ingredientele pana obtinem o compozitie omogena!Cantitatea de fructe uscate poate varia, in functie de preferinte.
   Ungem pe paine si gata!
   Imi pare rau ca nu am poze! Insa iubitorilor de ton si/sau crema de branza nu cred ca au nevoie de poze! E un deliciu...
   Se pote face si sandwich cu felii de paine feliata.

miercuri, 6 noiembrie 2013

Mancare de linte

linte
  Ingrediente:
-1 ardel rosu sau verde,
-1 ceapa,
-1 morcov,
-100-200g bacon sau carnati,
-200g linte - 3-4pumni,
-2-3 cartofi,
-ulei,
-Condimente: sare, piper, cimbru, patrunjel verde si o foaie de dafin.

      Tocam ceapa marunt. Punem oala cu 3linguri de ulei la incins, adaugam ceapa. Intre timp taiem baconul fasii si ardelul cubulete si le adaugam sa le prajim putin.     
     Adaugam aprox. 1 litru de apa peste si lasam la innabusit cca. 15min.
     Taiem cartofii cuburi si le punem in oala la fiert.
 
    Dupa 15min. adaugam si lintea. Lasam sa foc mediu pana este aproape fiarta,  cca. 20min. Daca mai doriti puteti adauga putina apa.
     Punem foaia de dafin, crenguta de cimbru, sare, piper si mai dam cateva clocote ca sa se imbine gusturile. Stingem si adaugam patrunjelul verde tocat.
    O mancare foarte buna care se poate face si de post. Se serveste cu muraturi sau salata!
                                                       Pofta buna!
      

marți, 5 noiembrie 2013

Chec pufos cu nuci

    Nu facusem de mult timp un chec, voiam ceva simplu, fara crema si care sa imi mai aduca aminte de copilarie. Reteta o stiam, insa, am intrebat si pe matusa, ca sa fiu sigura ca  e checul din copilarie. :D

    Ingredientele sunt pentru doua tavi mici, daca aveti tavi mari, puneti 6 oua pentru o tava:

    Ingrediente:
-7 oua,
-7 linguri de zahar,
-esenta de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat,
-8 linguri de faina cu varf,
-1,5 lingurite rase de praf de copt.
-1 lingura de cacao,
-4 linguri de ulei,
-3 linguri de lapte,
-1-2 pumni de nuci.
     Pregatim tavile, le ungem cu putin ulei si punem pe fundul si peretii tavii hartie de copt.
     Acum, continuam prin a separa ouale.
    Galbenusurile le batem pana se albesc cu zaharul. Adaugam esenta de vanilie, ulei si laptele, pe rand si omogenizam dupa fiecare.
    Amestecam 7 linguri, (una o pastram pentru mai tarziu) de faina cu praful de copt. O incorporam in galbenus si mixam in continuare.
    Lasam deoparte si batem spuma tare albusurile cu un praf de sare.

    Punem jumatate din albusuri peste galbenus si amestecam cu miscari usoare  de sus in jos, sau circulare le-as zice, cu o lingura de lemn. Cand s-a omogenizat adaugam si cealalata jumatate de albus si procedam la fel, miscari usoare.
   Luam 6-7 linguri din compozitie si amestecam cu cacao, tot asa incetul. Ar fi de preferat ca sa cerneti cacao.
   Matusa, mi-a zis: ca sa nu se duca la fundul tavii compozitia de cacao mai adaugam o lingura de faina in compozitia ramasa (ce-a fara cacao). Asa ca, dupa ce am luat ca sa amestecam cu cacao mai punem o lingura cu faina si omogenizam.
   Punem pana la jumatatea tavii compozitie fara cacao dupa care 3 linguri de cea cu cacao. Cu o lingura, tragem usor sa o uniformizam. Acum zdrobim usor, cu mana, miezul de nuca, sa nu fie prea mare si punem deasupra.
    Puenm la cuptor la 180ºC pana creste frumos si se rumeneste deasupra, cca. 20-25min., depinde de cuptor.
    Nu deschidem usa cuptorul prea des, pentru ca se va lasa. Inainte sa-l scoatem facem testul cu scobitoarea, daca iese "murdara", il mai lasam putin.
    Va doresc pofta buna!