joi, 31 ianuarie 2013

Prajitura turnata cu mere

tort de mere
      Retete preluata de la Laura Sava. :*
      Este o prajitura pufoasa si foarte usoara. Se poate manca si asorta cu inghetata sau sos dulce.
      Ingrediene:
      Blat:
-2 oua
-9linguri zahar,
-9linguri ulei,
-9linguri lapte,
-12 linguri faina,
-1.5 lingurite rase de praf de copt,
      Umplutura:
-4-5 mere,
-4-5 linguri zahar,
-un praf de scortisoara.
-zahar pudra pentru ornat.
      Blat: Ouale se bat cu zaharul. Se adauga uleiul.
      Faina se amesteca cu praful de copt. Se pune in oua, concomitent, 2 linguri de faina, 2 linguri de lapte si se mixeaza. Va rezulta un aluat subtire. 
     Umplutura: Se curata merele, se taie bucatele, patratele de 1cm, sau felii subtiri. Se pun pe foc mediu-mic impreuna cu zaharul pana scade sucul lasat, 5-10min. La sfarsit dupa ce sau stins, se adauga scortisoara. Se lasa sa se raceasca dupa care se pune blatul la cuptor.
      Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort sau o alta tava, de 24 cm. Se pune 1/2 din compozitia de aluat. Se da la cuptor la 165ºC-10min. 
      Se scoate tava, blatul va fi putin facut. Se aseaza merele, uniform si se acopera cu cealalta jumatate de compozitie.
      Se da la cuptor 180ºC, pana se rumeneste usor deasupra, cca. 30min.
 tort de mere
                             Se scoate, se lasa sa se raceasca si se pudraza cu zahar.
tort de mere
                                                                 Pofta buna!

Tort cu blat de cacao si crema cu fructe

     Retete inspirata de la Laura Sava. Am imbinat doua torturi din retetele Laurei. Multumesc mult Laura.
     Ingrediente forma 24cm, 3nivele:
     Blat:
-4 oua mari,
-170g zahar,
-2 plicuri zahar vanilat,
-100g faina,
-100g amidon alimentar,
-1.5lg de faina,
-2.5 lingurite rase de praf de copt,
-100g unt topit,
-10ml sirop din compot de fructe pt insiropat.
     Crema:
-500g mascarpone,
-1 lg coaja rasa de portocala,
-100g zahar,
-200ml frisca,
-3 foi de gelatina (6g),
- un compot cu mix de fructe din comert.
- sau100-150g fructe dupa preferinta (ananas+visine+kiwi+capusuni).
     Ornat:
-fructe: portocala, kiwi,ananas,
-visine si/sau cirese amare din dulceata(optional),
- 200g frisca,
-100g ciocolata cu lapte rasa.
     Blat: Se bat spuma ouale cu zaharul si zaharul vanilat. 
     Faina se amesteca intr-un bol cu amidonul,cacao si praful de copt. Se incorporeaza treptat in oua si se mixeaza bine. La final se adauga untul topit si racit. Va rezulta un aluat moale.
     Se deschide cuptorul la 180ºC. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se pune aluatul rezultat si se da la cuptor 180ºC-30min. Se verifica cu o scobitoare.
     Crema: Se taie cubulete fructele si se pun intr-o strecuratoare la scurt. Ca sa nu se piarda zeama lasata, se pune deasupra unui bol.
     Daca folositi compot, de asemenea, se pune la scurt deasupra unui recipient ca sa nu curga siropul. Cu el vom insiropa blatul.
     Se pune gelatina la inmuiat cu apa rece 5min, intr-o farfurie adanca. Apa trebuie sa  treaca cu 1deget peste gelatina.   
     Se amesteca mascarponele cu zaharul si coaja de lamaie intr-un bol cu mixerul.Se bate frisca cu plicul de zahar vanilat la viteza cea mai mare.   
    Dupa ce s-a umflat gelatina se scurge de apa si se dizolva la bain-marie. De asemenea se poate pune si 7-10secunde la viteza mica la microunde. Insa mare atentie, nu trebuie sa fiarba, sa faca bule, pentru ca isi va pierde din proprietati.
    Se amesteca gelatina cu 2 linguri de crema, ca sa nu faca cocoloase, dupa care se rastoarna peste toata crema. Cand incepe sa prinda consistenta, sa se intareasca, se adauga frisca. Se pun si fructele bine scurse  si se omogenizeaza. Se da la frigider.
     Taiem blatul in 3 nivele si incepem asamblarea sa.
     Daca avem forma de tort cu pereti detasabili, punem inelul in jurul  primului blatului pe farfurie. Pentru o mai buna repartizare a cremei.
     Insiropam blatul cu siropul de la compotul de fructe. 
     Putem face si un sirop din 150ml apa, 4 linguri de zahar si cateva picaturi de esenta de rom/vanilie/ portocala. Se pun pe foc ingredientele si la sfarsit se adauga esenta. Se lasa sa se raceasca si insiropam blatul.
    Punem 1/2 din crema pe primul blat. punem cel de-al doilea blat. Il insiropam si repartizam crema. Ultimul blat in insiropam si dam tortul la frigider pentru  3ore. 
     Dupa ce a stat la frigider si crema s-a  mai intarit. Se scoate si se orneaza.
   Batem frisca si acoperim tortul. Punem ciocolata rasa pe margini si fructe dupa imaginatie deasupra. Se scoate o cireasa din dulceata si se aseaza pe tort.
     Iese un tort foarte bun si cremos.

        tort cu fructe
 crema mascarpone
    

miercuri, 30 ianuarie 2013

Ciuperci umplute cu carne

ciuperci
     Ingrediente:
-750 g ciuperci cu palaria mare.
-1ceapa mica,
-50g carne tocata sau sunca, (se pot face si fara carne)
-50g cascaval,
-marar sau patrunjel,
-sare, piper.
     Se desprinde piciorusul la ciuperci, se spala si se taie marunt.
     Palaria ciupercilor se spala in apa cu lamaie ca sa nu se innegreasca.
    Ceapa se toaca marunt si se pune la calit. Cand se inmoaie se pun piciorusele taiate si se mai prajesc inca 2-3min. Se adauga si carnea tocata sau sunca si se mai tin pe foc inca 3-5min. La sfarsit se pune sare, piper si putin marar sau patrunjel.
    Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se aseaza ciupercile spalate si cu o lingurita se pune compozitia.
     Eu nu am gasit ciuperci mari, dar au fost bune si asa mai mici.
ciuperci umplute
      Se dau la cuptor pentru 10-15min la foc mediu, 180ºC. Se scot si se pune cate un patratel sau cascaval ras deasupra. Se baga iar in cuptor pentru inca 10min pana se topeste si rumeneste cascavalul.
 ciuperci cu cascaval
     Ies bune si zemoase. Iar a doua zi vor fi si mai bune. :D
    Cine le doreste mai uscate poate pune ciupercile, neumplute, in tava cu fata in jos. Se dau la cuptor 10min, ca sa lase sucul, dupa care se scot si se umple cu compozitie. Se pune si cascavalul si se dau la cuptor alte 10-15min.
     Se mananca simple sau ca si garnitura.
ciuperci cu cascaval
         POFTA BUNA!

Poale´n brau (Branzoaice)

branzoaice 
     Ingrediente :
     Aluat:
-500g faina,
-25g drojdie proaspata + 1lingurita zahar,
-150ml lapte caldut,
-2 oua,
-4 linguri de zahar,
-coaja rasa de la 1/2 de portocala,
-30ml ulei,
-un praf de sare.
     Umplutura:
-400-500g branza dulce de vaci,
-1ou,
-30g stafide,
-2 lg gris,
-4-5 linguri de zahar,
-1 lingura smantana,
-esenta de rom.
Uns: -1ou.
     E bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, mai ales pentru aluat.
     Aluat: Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa.
     Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul. 
drojdie
     Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.
 Branzoaice
     (Eu pun lapte caldut mai ales atunci cand ouale au putin timp de cand au fost scose din frigider. Astfel se incalzeste compozitia.) 
     Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte.
aluat dulce
     Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina.
 aluat dulce
     Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.
     Se pune si uleiul treptat  si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul  este moale si elastic.Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor.
poale´n brau
     Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45min.
     Umplutura: Amestecam toate ingredientele.
branza dulce
     Pregatim tava, o tapetam cu hartie de copt.
     Dupa ce a crescut aluatul se unge masa de lucru cu putin ulei. Se ia o 1/2 din aluat si se intinde cu sucitorul foaie subtire de  aprox. 1cm grosime.
     Se taie in forme patrate. Resturile de aluat se strang si se framanta din nou dupa care facem iar foaie din el.
poale´n brau
      Punem branza si unim colturile ca in poza de mai jos.
poale´n brau
     Cand ajungi in pasul 4, sa avem un patrat umplut, "sigilam" bine colturile sa nu se vada branza. Dupa care tragem iar de colturi pe rand deasupra si le lipim. Vor iesi ca in poza de mai jos.
poale´n brau
      Eu le intorc pe unele cu fata in jos pentru ca imi plac cum ies ca si forma. :D
poale´n brau
      Le lasam la crescut in tava inca 5-10min. Dupa care le ungem cu galbenus de ou. Eu pun si 3-4 picaturi de lapte/apa ca sa fie putin mai fluid si usor de uns.
     Se dau la cuptorul, incalzit, la foc medu, 180ºc-20-30min.Pana se rumenesc frumos.
     Verificati din cand in cand sa nu se arda.
     Aici avem toata productia. O tava cu 5 branzoaice mai mari si inca una cu 12 mai mici.
poale´n brau
      Ies foarte bune si pufoase. Si raman asa chiar si pana a 3 zi, daca mai rezisa ;))
poale´n brau
     POFTA BUNA!


sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Pateuri cu ciuperci

foietaj
     Ingredienete:
-1foaie de aluat foietaj, 200g,
-150g ciuperci din conserva,
-1/2 ceapa tocata,
-2lg smanatana,
-1ou,
-marar/patrunjel tocat,
-sare si piper dupa gust.
    Se caleste ceapa pana se inmoaie. Se adauga ciupercile spalate si  tocate. Se mesteca si se calesca inca 3min. Se pune si smantana, mararul/patrunjelul tocat, sare si piper dupa care se stinge. Se lasa sa se raceasca.
 
      Se intinde foaie de foietaj si se taie in 2 pe lungine pentru a se rula doua rulouri.
      Se pune 1/2 din compozitie pe primul dreptunghii de aluat si se ruleaza, ca un rulou, pe lungime.
      Se tapeteaza cu hartie de copt o tava.
      Se taie felii rulourile si se pun in tava. Se ung cu galbenus de ou.
      Se coc in cuptorul preincalzit 180ºC, foc mediu -15-20min. pana se rumenesc.
     Vor iesi foarte bune. Mai bine faceti cantitate dubla :D

Milkshake de banane

lapte
     Ingrediente pt 2 pahare:
-500ml lapte,
-2banane medii,
-4lg de miere de albine,
-1plic de zahar vanilat sau 3 lg de inghetata de vanilie.
-frisca pt ornat si ness sau scortisoara.
     Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza la viteza mare pret de 5 min.
     Se pune in pahare si se orneaza cu frisca si scortisoara. Iar daca aveti si putin sirop de capusi sau alt fruct.
     Se savureaza cu un pai! :D

Milkshake de capsuni

lapte
     Ingrediente pt 2 portii:
-500ml lapte rece,
-10 capsuni,
-5lg miere de albine,
-1 plic zahar vanilat sau 3lg de inghetata de vanilie.
     Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza la viteza cea mai mare pana se omogenizeaza, aprox. 3-5min.
blender
     Iese un milkshake usor si foarte bun.
     Se poate orna cu frisca.

Covrigi cu mac si susan

aluat
     Ingrediente:
-600g faina,
-25g drojdie proaspata,
-250ml apa,
-1lingurita de zahar,
-un praf de sare,
-50g susan,
-50g mac,
-20g sare groasa.
     Se amesteca drojdia cu lingurita de zahar si 2 lingurite de apa calda pana se dizolva. Se pun 4 lingurite de faina, pana devine ca o smantana si se lasa la crescut 10-15min pana isi dubleza volumul.
     Se pune faina intr-un bol se amesteca cu drojdia, praful de sare si 150ml apa si se framanta usor. Se mai adauga apa treptat pana se incorporeaza toata faina si devine un aluat moale si elastic.
     Se pune la crecut langa un loc cald 45min. sau pana isi dubleaza volumul.
     Se iau bucatie mici din aluat si se fac fasii. Se impletesc si se fac cercuri. Se mai lasa la crecut 10min.
     Se pune pe foc o oala cu apa de 3l, la foc mediu, pana incepe sa fiarba. Atentie, sa nu clocoteasca.
     Intre timp se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt. Se pune macul, susanul, si sarea in farfurie langa aragaz.
     Dupa ce au crescut covrigii cu ajutorul unei palete de bucatarie se scufunda covrigii in apa fierbinete.Se lasa 1-2min si se scot. Se pun in tava. Se presara putina sare si mac/susan dupa ce se scot din apa.
     Acum se dau la cuptorul  preincalzit 180ºC -15min.
     Sunt foarte buni! Pofta buna!
aluat

vineri, 25 ianuarie 2013

Churros / Gogosi subtiri cu sos de ciocolata

sos ciocolata
 Ingrediente:
Aluat:
-110ml  apa,
-60g unt,
-1lingurita de zahar,
-75g faina,
-2oua mici,
-1plic de zahar vanilat.
Sos:
-60ml apa.
-2-3lg cacao,
-4-5lg zahar,
-1lg ulei.
     Aluat:Se pune pe foc mic apa cu untul pana se topeste si incepe sa fiarba.
     Se amesteca faina cu zaharul vanilat si se adaupa peste apa. Se mesteca cu o lingura de lemn pana nu se mai lipeste de cratita si se omogenizeaza.
     Se lasa la racit dupa care se adauga ouale, pe rand, mixand bine dupa fiecare.
     Cu ajutorul unei seringi pentru patiserie se fac forme in uleiul incins. Se prajesc si se scot pe servetel de bucatarie.
     Sos: Apa cu zaharul se pun pe foc, pana se dizolva, se adauga cacao si se mestecat bine 1 min. Se da deoparte si se pune uleiul.
     La mine sosul are si cateva alune, deoarece am pus si o bucatica de ciocolata in sos dupa ce am adaugat cacao. 
     Pofta buna!  :D
gogosi cu ciocolata

joi, 24 ianuarie 2013

Salata de ton in lipie

lipie
     Ingrediente pt 4 portii:
-3 cutii de ton;
-10 lg de porumb,
-4 lg maioneza,

-3 lg zeama de lamaie,
-2 lg de cubulete de ardel,
-2 lg de masline taiate,
- 4 lipii,
- un praf de sare.
     Se amesteca toate ingredienetele intr-un bol. Se desfac lipiile si se aseaza salata de ton. Dupa care se ruleaza.
     Cantitatile nu sunt fixe, se poate jongla cu ele in functie de preferinte.
     O gustare foarte buna. Pofta buna! 
    

Bilute de cascaval la cuptor

cascaval
     Un aperitiv usor si bun. Poate fi un inlocuitor al chipsurilor sau popcornului, in timp ce vizionati un film. :D
     Ingrediente:
-150g cascaval,
-150g faina,
-2 oua,
-100ml apa,
-80g unt,
-sare.
     Radem cascavalul prin razatoarea mica.  Punem la fiert apa si untul pana se topeste. Cand incepe sa clocoteasca dam deoparte si adaugam faina si un praf de sare. Amestecam pana nu se mai lipeste de cratita.
     Adaugam cascavalul si omogenizam. Punem si oul si mixam pana se incorporeaza bine. Lasam compozitia la racit dupa care facem cu mana bilute mici de cascaval.
     Dam drumul la cuptor si tapetam o tava cu hartie de copt si asezam bilutele.
     Le dam la cuptorul 180ºC-15-20min. pana se rumenesc usor.
     Reteta preluata de la Edith´s Kichen.

Prajitura Bounty Bars

cocos








     Ingrediente:
     Blat:
-125g unt,
-100g zahar,
-3 oua,
-200g faina,
-2 lg cacao,
-3lg lapte,
-1lingurita praf de copt,
-optional:100ml lichior de cocos, 50ml crema de whisky.
     Crema:
-380ml lapte,
-4lg rase de gris,
-125g unt,
-110g zahar,
-110g nuca de cocos.
     Glazura1:
-200g ciocolata cu lapte,
-50g unt sau 1lg ulei.
     Blat: Se freaca untul cu zaharul. Se adauga ouale, pe rand, mixand dupa fiecare.
blat
     Va arata ca o crema taiata, insa nu va panicati.:D. Adaugati laptele.
     Faina se amesteca cu cacao si cu lingurita de praf de copt. Se pune peste unt, treptat si se omogenizeaza.
     Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
blat
     Se da la cuptor, 180ºC-15-20min. Se verifica cu o scobitoare.
    Se lasa la racit si dupa se insiropeaza cu 100ml lichior de cocos / 50ml crema de whisky cu 50ml apa/ lapte sau se lasa neinsiropat.
    Crema: Laptele, untul,zaharul si grisul se pun pe foc mediu-mic pana se ingroasa.
crema de cocos
    Se adauga cocosul si se amesteca continuu inca 2 min. Se toarna fierbinte peste blatul racit si insiropat.
prajitura cu cocos
     Glazura1: Ciocolata bucatele se pune impreuna cu untul la topit la bain-marie. Cand s-a topit se pune peste crema si se niveleaza. Se da la rece 1 ora dupa care se taie.
     Ca sa nu se rupa ciocolata, se incalzeste cutitul in apa fierbinte, se sterge si se portioneaza.
     Eu am facut si cu o altfel de glazura 2 deoarece am uitat sa cumpar ciocolata :D.
     Am folosit : -60ml apa     -3lg cacao     - 4 lg zahar    -1 lg ulei   -1lingurita faina.
     Se pune zaharul pe foc, se tine pana se dizolva, am adaugat faina amestecata cu 2linguri de apa, cacao si am mestecat bine 1 min dupa care am dat deoparte si am pus uleiul.


     Ies bune in ambele variante, cea cu ciocolata fiind putin mai dulce.
 glazura de  ciocolata
 prajitura cu cocos
     Reteta preluata de la Laura Sava. Multumescccc! :*  >:D<

miercuri, 23 ianuarie 2013

Placinta cu iaurt

foi de placinta
      Retete este preluata de la Laura Sava. Multumesc mult si multi pupici.
      Este o placinta sau chiar prajitura foarte buna si fina. Eu o ador.
      Ingrediente tava 23/23:
-foi de placinta 200g,
-500g iaurt,
-4 oua,
-8lg zahar + aprox.100g pt uns foile,
-2 lg de gris,
-1 plic zahar vanilat,
-1 pumn mic de stafide (optional),
-50ml ulei.
      Iaurtul se pune la scurt, daca aveti un iaurt gros. Eu am facut cu iaurt danone natural care nu era asa gros. Din acesta cauza am  mai adaugat 2 lg de gris.   
      Se bat ouale cu 8 lg de zahar. Se adauga iaurtul, zaharul vanilat, stafidele si cele 4 linguri de gris. Se omogenizeaza.
     Tapetam o tava cu hartie de copt.
     Avand o tava mica, am fost nevoita sa tai foile de placita ca sa pot pune straturi. Chiar daca sunt bucati mai mici, asezati-le astfel incat sa devina o singura foaie.
     Pregatiti o cescuta cu ulei si una cu zahar ca sa va fie la indemana.Separam foile ca sa obtinem doua straturi a cate 6-8 foi fiecare.
     Asezati o foaie de placinta in tava, se unge cu putin ulei si apoi se presara zahar. Se procedeaza asa cu toate cele 6 foi din primul strat.
      Se pune compozitia de iaurt pregatita anterior. Deasupra ei se pune o foaie de placinta  unsa cu ulei si zahar. Se repeta procesul pana se termina foile din al doilea strat. Ultima foaie trebuie sa aiba si ea ulei si zahar.
      Introduceti tava in cuptorul preincalzit. Coaceti la 180ºC - 30-40min, pana se rumeneste usor prima foaie si compozitia nu mai asa moale.
     Scoateti tava si sezati un servetel de hartie umed deasupra, ca sa se insiropeze mai bine.
     Dupa ce s-a racit, taiati-o in bucati.   Pofta buna!
 foi de placinta

iaurt
     

luni, 21 ianuarie 2013

Cornuri cu ciocolata si rahat

      Ingredinete aluat:
-500g faina,
-25g drojdie proaspata sau 1plic de drojdie uscata,
-150ml lapte,
-2oua,
-4lg de zahar;
-esenta de rom,
-un praf de sare,
-20ml ulei.
      Umplutura:
-100g nuttela sau alta crema de ciocolata,
-50g rahat.
-1galbenus pt uns.
      Aluat: Se pune cubul de drojdie intr-un bol cu 1 lingurita de zahar si 3 lingurite de apa calda si se dizolva. Se incorporeaza 4-5 lingurite de faina pana devine ca o smantana groasa. Se lasa la loc cald 15min ca sa isi dubleze volumul.
      Se bat ouale cu zaharul, se adauga esenta de rom si un praf de sare. Se incalzeste laptele, doar cat sa fie caldut. Se pun 1/2 din el in oua. Faina se aseaza intr-un bol. Se adauga drojdia crescuta, compozitia de oua si se framanta. Se pune si restul de lapte treptat pana devine un aluat omogen nu foarte moale.
      Daca mai este nevoie de mai adauga putina faina. La sfarsit se pune uleiul si se framanta bine inca 10-15min. ca sa devina un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
      Se aseaza intr-un loc caldut si se acopera cu un prosop. Se lasa la crescut 45min.
      Dupa ce si-a dublat volumul, se unge masa de lucru cu faina, se intinde o foaie rotunda de 1cm grosime.
      Se taie mai intai in cruce in 4, dupa in 8,12 ca feliile de pizza.
     Se aseaza crema si rahatul taiat fasii la marginea aluatului si se ruleaza spre centru.
     Intr-o tava se pune hartie de copt unsa cu foarte putin ulei, cate picaturi si se aranjeaza cornulete. Se ung cu galbenus de eu.
     Se dau la cuptor 15min- 180ºc.
     Sunt foarte buni si pufosi.Se pot incalzi, a doua zi, cand se servesc 2-5sec la microunde.Insa doar cantitatea care se mananca.
     Reteta inspirata de Laura Sava.

cornuri cu ciocolata