sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Tort Raffaello

     Pentru ca ne plac mult bomboanele Rocher (singurele care se consuma in mai putin de o saptamana, celelalte rezistand "tentatiei" si cate 3-4 luni, dupa care  decid pana la urma sa le folosesc la prajituri) si avand o reteta de prajitura Raffaello de la Laura Sava, am decis sa fac un tort pentru ziua iubitului meu.
    Este un tort DEOSEBIT... exact ca bomboanele.
    Eu am ajustat reteta Laurei, iar crema am schimbat-o putin. 
    Sa nu va speriati de lista lunga de ingrediente, ele se repeta nu vor fi atat de multe si nu e o reteta atat de dificila pe cat pare la prima vedere.     

    Ingrediente forma 26 cm:
      Blat 1:
-2 oua,
-66ml ulei,
-70 ml lapte de cocos (sau lapte de vaca),
-132g faina,
-8g praf de copt
-66g zahar,
-alte 66g zahar,
-2lg lichior sau rom de cocos.
     Blat 2:
-2 albusuri,
-60g fulgi de cocos,
-60g zahar,
-1lg faina,
-2g praf de copt,
-esenta de migdale, cateva picaturi.
      Crema:
-150 ml frisca lichida,
-200g ciocolata alba,
-1 cutie de mascarpone,250g,
-1 foaie si jumate de gelatina, 3g,
-esenta de vanilie.
     Decor:
-200-300ml frisca,
-30g fulgi de cocos,
-2 plicuri de zahar vanilat,
-80g alune zdrobite sau fulgi de migdale,(optional)
-7 bomboane raffaello.(optional)
     Sirop:
-150ml apa calduta,
-1lg zahar,
- 20-30 ml rom de cocos.

     Important, pentru crema. Seara, inaitea zilei in care ve-ti face tortul, puneti pe foc mic 150ml frisca lichida si cele 200g ciocolata alba. Daca doriti, opriti pentru decor 3-4 patratele. Mestecati pana la dizolvarea ciocolatei dupa care lasa-ti sa se raceasca.
     Turnati lichidul intr-un castron pentru a o baga la frigider pana a doua zi pentru a se intari.
     Prepararea blaturilor:
    Blat 1:
    Separam ouale.
    Laptele de cocos il amestecam cu uleiul si romul de cocos.
    Praful de copt si faina se amesteca si ele.
    Nu uitati avem nevoie de doua boluri cu 66 g zahar, unul pentru galbenusuri, altul pentru albusuri.

     Galbenusurile se mixeaza cu 66g zahar pana se albesc, se adauga amestecul de uleiul, lapte si romul de cocos. Acum, treptat, cu o lingura incorporam faina mixand la viteza mica.
     Dam drumul la cuptor la 180ºC.
     Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, cand s-au mai intarit adaugam cate o lingura de zahar si mixam bine dupa fiecare, ca la bezele.
    Amestecam cele doua compozitii cu o lingura de lemn sau o spatula cu miscari usoare.   
 
     Pregatim forma de tort, pe care o tapetam cu hartie de copt. Punem compozitia si dam la cuptorul 180ºC - 25-30min. Dupa care facem testul cu scobitoarea.
      Blatul 2.
    Amestecam faina cu praful de copt si fulgii de cocos.
     Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Cand incep sa se intareasca adaugam ca la blatul precedent zaharul pana se intaresc bine si devin lucioase.
     Incorporam cu o spatula amestecul de fulgi de cocos, faina si praf de copt, cu miscari usoare. La sfarsit adaugam cateva picaturi de esenta de migdale.
     Dam la cuptor 180ºC -25-30min pana se rumeneste usor deasupra.
    Lasam blaturile sa se raceasca si ne ocupam de crema.
    Crema:
    Punem gelatina la hidratat in apa rece.
    Scoatem castronul cu frisca si ciocolata alba din frigider si il mixam ca pe frisca, la viteza mare, pana se intareste.
   Mixam crema de branza cu cateva picaturi de esenta de vanilie.
   Scurgem gelatina si o bagam la puterea cea mai mica, 7 secunde, la micounde, atentie sa nu fiarba, cat sa devina lichida. Cu ajutorul mixerului o incorporam in mascarpone, turnand-o in fir subtire. Cred ca iese si fara gelatina, crema, insa eu am vrut sa fiu sigura.
    Punem 1/2 din frisca cu ciocolata peste mascarpone si amestecam cu telul, dupa care si cealalata parte. Gustam si...ne lingem de degete :D

      Siropul:
    Amestecam toate ingredientele, pana la dizolvarea zaharului.
     Asamblare:
    Taiem blatul 1 in 2.
    Insiropam, punem 1/2 din crema. Cealalta parte de blat, insiropam si restul de crema. Punem acum blatul 2 si insiropam iar.
    
      Batem frisca cu zaharul vanilat si ornam tot tortul. Presaram fulgi de cocos.   Pe margine punem alune sau fulgi de migdale. Asezam bomboanele raffaello si dam la frigider cel putin 3-4 ore.
     Este un tort divin...
                                                   Pofta buna!