marți, 12 februarie 2013

Clatite pufoase

Clatite cu inghetata
      Cu siguranta multe persoane au facut clatite. Este un desert foarte popular, usor de realizat chiar si de cei fara experienta in bucatarie.
      Ingrediente:
-500ml lapte,
-aprox 250g faina,
-4oua,
-1lg coaja de portocala,
-2 lg zahar,
-1lg ulei/unt,
-un praf de sare.
Uns:-gem, crema de ciocolata sau inghetata.

      Reteta originara din Franta.
      Am facut de multe ori clatite pana am auzit la Horia Varlan ca la 1L de lapte se pun 8 oua. Dupa ce am refacut reteta pe care o foloseam, am inteles de ce. :D
     Ies pufoase, gustoase si isi pastreaza savuarea si a 2 a 3 zi.
     Sa revenim...
     Batem ouale cu zaharul, coaja de portocala si uleiul. Adaugam faina pana se ingroasa ca o smantana, pune putin lapte sa mai subtiem compozitia si adaugam si cealalta faina. Acum turnam laptele si omogenizam. Trebuie sa iasa o compozitie subtire si fluida. Clatitele ies pufoase chiar daca le facem mai groase.
     Pun mai intai faina in ou ca sa se omogenizeze mai bine si sa nu faca cocoloase.
     Dam aluatul la frigider pentru minim 30min sa se odihneasca.
     Daca aveti o tigaie antiaderenta, care nu este zgariata nu mai este nevoie de ulei pt prajit.
      Incalzim tigaia la foc mediu si punem o lingurita de ulei. Luam un polonic din compozitie il punem in centru si il distribuim uniform luand tigaia de pe foc. Il prajim pe ambele parti.
      Cele facute se mai intorc, prima sa devina ultima si invers sa nu se raceasca.
      Se ung cu gem sau crema de ciocolata.
      De asemenea, se poate pune o lingura de ingetata in centru unei clatite si se prinde cu o felie de coaja de portocala.
     Ies extrem de bune.
Pofta buna!
 Clatite cu inghetata