joi, 31 ianuarie 2013

Tort cu blat de cacao si crema cu fructe

     Retete inspirata de la Laura Sava. Am imbinat doua torturi din retetele Laurei. Multumesc mult Laura.
     Ingrediente forma 24cm, 3nivele:
     Blat:
-4 oua mari,
-170g zahar,
-2 plicuri zahar vanilat,
-100g faina,
-100g amidon alimentar,
-1.5lg de faina,
-2.5 lingurite rase de praf de copt,
-100g unt topit,
-10ml sirop din compot de fructe pt insiropat.
     Crema:
-500g mascarpone,
-1 lg coaja rasa de portocala,
-100g zahar,
-200ml frisca,
-3 foi de gelatina (6g),
- un compot cu mix de fructe din comert.
- sau100-150g fructe dupa preferinta (ananas+visine+kiwi+capusuni).
     Ornat:
-fructe: portocala, kiwi,ananas,
-visine si/sau cirese amare din dulceata(optional),
- 200g frisca,
-100g ciocolata cu lapte rasa.
     Blat: Se bat spuma ouale cu zaharul si zaharul vanilat. 
     Faina se amesteca intr-un bol cu amidonul,cacao si praful de copt. Se incorporeaza treptat in oua si se mixeaza bine. La final se adauga untul topit si racit. Va rezulta un aluat moale.
     Se deschide cuptorul la 180ºC. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se pune aluatul rezultat si se da la cuptor 180ºC-30min. Se verifica cu o scobitoare.
     Crema: Se taie cubulete fructele si se pun intr-o strecuratoare la scurt. Ca sa nu se piarda zeama lasata, se pune deasupra unui bol.
     Daca folositi compot, de asemenea, se pune la scurt deasupra unui recipient ca sa nu curga siropul. Cu el vom insiropa blatul.
     Se pune gelatina la inmuiat cu apa rece 5min, intr-o farfurie adanca. Apa trebuie sa  treaca cu 1deget peste gelatina.   
     Se amesteca mascarponele cu zaharul si coaja de lamaie intr-un bol cu mixerul.Se bate frisca cu plicul de zahar vanilat la viteza cea mai mare.   
    Dupa ce s-a umflat gelatina se scurge de apa si se dizolva la bain-marie. De asemenea se poate pune si 7-10secunde la viteza mica la microunde. Insa mare atentie, nu trebuie sa fiarba, sa faca bule, pentru ca isi va pierde din proprietati.
    Se amesteca gelatina cu 2 linguri de crema, ca sa nu faca cocoloase, dupa care se rastoarna peste toata crema. Cand incepe sa prinda consistenta, sa se intareasca, se adauga frisca. Se pun si fructele bine scurse  si se omogenizeaza. Se da la frigider.
     Taiem blatul in 3 nivele si incepem asamblarea sa.
     Daca avem forma de tort cu pereti detasabili, punem inelul in jurul  primului blatului pe farfurie. Pentru o mai buna repartizare a cremei.
     Insiropam blatul cu siropul de la compotul de fructe. 
     Putem face si un sirop din 150ml apa, 4 linguri de zahar si cateva picaturi de esenta de rom/vanilie/ portocala. Se pun pe foc ingredientele si la sfarsit se adauga esenta. Se lasa sa se raceasca si insiropam blatul.
    Punem 1/2 din crema pe primul blat. punem cel de-al doilea blat. Il insiropam si repartizam crema. Ultimul blat in insiropam si dam tortul la frigider pentru  3ore. 
     Dupa ce a stat la frigider si crema s-a  mai intarit. Se scoate si se orneaza.
   Batem frisca si acoperim tortul. Punem ciocolata rasa pe margini si fructe dupa imaginatie deasupra. Se scoate o cireasa din dulceata si se aseaza pe tort.
     Iese un tort foarte bun si cremos.

        tort cu fructe
 crema mascarpone
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu